کودهای گوگرددار
گوگرد یکی از عناصر غذایی پرمصرف و ضروری برای تمام موجودات زنده است و در تشکیل کلروفبل گیاهان ، فعال کردن بعضی از انزیم های گیاهی ، تشکیل نیتروژناز و نیز در ساختمان بعضی از اسیدهای امینه مانند متیونین ، سیستئین و برخی از ویتامین ها شرکت دارد. این عنصر باعث افزایش مقاومت گیاهان به بیماری های خاکزا، خشکی و سرما میشود و همچنین از تجمع نیترات در گیاهان جلوگیری میکند.
از طرف دیگر گوگرد در انتقال نیتروژن ، هیدروکربن های گیاهان ، فرایند تنفس و سنتز لیپوئیدها دخالت دارد. گوگرد در ترکیب گیاهانی مانند: حبوبات ، چلیپائیان ، سیب زمینی ، کلزا ، افتابگردان و سویا به فراوانی یافت میشود.
اکسید شدن گوگرد در خاک توسط باکتری تیوباسیلیوس انجام میپذیرد و ضمن تامین سولفات SO4 مورد نیاز گیاهان باعث کاهش PH خاک و ازاد شدن عناصر غذایی دیگر مانند فسفر ، اهن، روی و غیره میشود.برای اینکه عناصر غذایی در حد مطلوبی در دسترس گیاهان قرار گیرند ، باید PH خاک در محدوده خنثی باشند زیرا در PHهای قلیایی ،قابلیت جذب عناصر ریز مغذی نظیر : اهن،منگنز،مس،روی و بر کاهش میابد و به دلیل اهکی بودن خاک ها و تجمع بی کربناتها که در اثر ابیاری حاصل میشود ، این مشکلات زیادتر است.
در کشور ما اغلب خاک ها اهکی بوده و PH انها معمولا بالای 7.5 است (بجز باغ های چایکاری شده و یا قسمتی از مناطق شمال کشور) یکی از روش های مقابله با PH های قلیایی (بالا) این است که باید نسبت به کاهش مقدار اهک خاک های کشاورزی، باغبانی ، گلخانه و فضای سبز از طریق استفاده از کودهای گوگرد دار اقدام نمود.
بیشترین کود گوگرد داری که در حال حاضر در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، گوگرد کشاورزی میباشد.
این نوع کود گوگردی (S) باید تحت تاثیر باکتری های اکسید کننده گوگرد (تیوباسیلیوس ها) در چندین مرحله اکسید شده تا به صورت قابل استفاده برای گیاهان (SO4) دراید،بنابراین چندین ماه طول میکشد تا روند اکسید شدن کامل گردد.(یعنی S به SO3 و سپس به SO4 تبدیل گردد) اما کودهای گوگرددار فلورتیس ، گوگرد را به صورت SO3 حمل نموده که به راحتی و در زمان بسار اندکی به یون سولفات SO4 قابل جذب ، اکسید شده و در دسترس گیاهان مختلف قرار میگیرد. از طرف دیگر این یون SO3 با خاصیت اسیدی زیادی که نسبت به گوگرد کشاورزی (S) ایجاد میکند میتواند در بهبود و اصلاح خاک های سدیک (شور) و قلیایی کاملا مؤثر باشد.